Thursday, May 26, 2016

Dear you

Dear you (?),
I am trying my best to buried all memories that we have.
I am trying my best to be away from you.
I lend you my ears,
Listen to all your sighing and stories.
but yet, I can't do anything to help.
I can only give my opinion.
I can only lend u my ears.

Dear you (?),
But until when?
It wont go anywhere.

Pull yourself together.
Try to sort it out.
You've to find away to resolve it.
I can't help you.
You have decide it by your ownself.
And I wasn't a part of you.

Saturday, May 14, 2016

Err is human


Yes.
Err is human.
But if we repeatedly erring the same things?
Again and again and again...
Will it make you a human still?
Or it made us less human?

Will repent made a changes?
When you're greedy and constantly repeatedly erring?

Sometimes, 
We earn something that someone longing for.
But yet,
We never cherish it.

Ya Allah.
I know it wasn't meant for me.
I longing it since before.
Please made me less greedy.
Please show me a way.





Sunday, April 17, 2016

Ayah..



I guess non of us can ever forget you ayah.
Non of us can even stop for missing and remember you ayah.
Non of us can live without you by our side.
You're a teacher.
You're our best friend.
You're our father.
You're the best immediate family that I had ayah.

We loves you.
We loves you so much.
May Allah bless you always.

Friday, December 11, 2015

terluka

Semua orang terluka.
Tapi semua orang simpan dan tak bertanya.
Akhirnya, bila benda dah jadi semakin parah.
Bila soalan dah bertukar seperti satu serangan.
Lebih dalam dan parah lukanya.

Aku?
Memerhati di sebalik medan.
Sebab aku tahu, aku bukan siapa-siapa.
Aku yang harus pergi dan angkat kaki.
Hidup aku tak menongkat langit.
Banyak benda yang harus aku fikirkan.

Tanpa aku.
Semua orang lebih bahagia.

Friday, December 04, 2015

dia waliku

Malam semalam, macam biasa.
Call emak. Tanya condition ayah.
Condition ayah still sama. Body bloated dengan water retain.
Tak puas hati, aku tanya takkanlah dialisis tak bantu untuk keluarkan air dalam badan?
Takkanlah medication tak berfungsi.

Dan sedihnya,
Yes.

Badan ayah bloated.
Mak tak mampu nak angkat sesorang.
Adik tidur dalam kereta, in case mak nak kena angkat ayah dan bawa ayah ke hospital.

"Mak tak tahu nak buat apa."

Each time I heard that, it kill me inside out.
Aku tengok tiket flight. Fikir banyak kali nak purchase.
Aku mungkin kena balik kampung setiap minggu. So aku kena jimat sebaik mungkin.
Tengok tiket train.
Ada kosong.

Laju aku beli.
At least 12 hours journey, aku boleh tidur dan rehatkan badan dalam perjalanan.
Harapnya, aku fresh bila sampai Arau the next day untuk uruskan apa yang patut.

Aku call mak.
"Kakak balik. Suruh adik ambil kakak kat Arau jam 9.45 pagi."

Andai ujian ini teguran-Mu buatku Ya Allah.
Aku reda.
Bantulah aku untuk tabah.
Bantulah aku untuk terus reda dan tidak mengufurkan nikmat-Mu.

Thursday, December 03, 2015

terpinggir dan dipinggirkan

Bila dipinggirkan.
Itu masanya untuk aku berhenti dari memandang orang lain.
Itu masanya untuk aku hidup cuma untuk diriku.
Itu masanya cuma untuk aku.
Hanya diri aku.

Ada masa.
Kita tak diperlukan.

Ada masa,
Bila kita terluka dan dilukakan.
Itu masanya untuk terus pergi.

Terima kasih.
Selamat tinggal.

Monday, November 23, 2015

aku rindu kamu

Aku rindu kamu. 
Serius. 
Aku rindu kamu.


Kalau aku mampu,
Sudah aku khabarkan.
Aku rindu kamu.

Sangat rindukan kamu.



Monday, November 16, 2015

we both

Its nearly 8th month.
I think it should be more than enough for you to fully aware bout that
We both - are different.
We both - has changed.

If you're stuck there..
Don't dragged me together.
I have my ownlife.

You have made a decision.
So live with it.

Let we both be a - friend.
Just a friend.
That's it.

I am tired to made you understand.
Just let it be.


Sunday, November 15, 2015

Fix a heart


Kadang-kadang, 
atas sebab maha simple. Kita mudah berkecil hati. 
Bila kita diketepikan.
Bila kita dipinggirkan.
Bila kita dikecualikan.

Kadang-kadang,
Orang tak sedar; orang sedang menoreh hati kita.
Melukakan rasa kita. 

Barangkali;
Mereka rasa begitu, 
Kerana kita bukan siapa-siapa dalam hati mereka.
Kita bukan orang yang mereka perlukan.

So,
Live yourlife by your ownself!
Fix your heart.
Forget it.
It only can be done by your ownself.

Wednesday, November 11, 2015

bahagia


Kita memilih bahagia dengan cara yang berbeza.
Aku dengan caraku. Dan kamu dengan caramu.
Aku bahagia bila kamu bahagia.
Kadang-kadang;
Hati terluka. Terguris bila dibezakan. Bila ada kata-kata yang dilontar.
Rasanya; barangkali aku dah menjadi kuat untuk waktu yang lama.
Hingga sebaris ayat sudah membuatkan aku luka dan berjauh hati.

Kadang-kadang;
Jauh itu lebih baik. Kerana bila jauh; aku akan kurang menyakiti hati mereka.
Dan kadang-kadang, rasa kecil hati itu hilang bila aku jauh.
Dan dosaku tidak membukit.